La Ribagorça és un territori situat al nord-est de Catalunya. Administrativament pertany, en la seva majoria, a la Comunitat Autònoma de l'Aragó, mentre que a Catalunya li pertany la zona més oriental, de menor extensió. Tot i la divisió existent entre les dues comunitats, la Ribagorça forma una única realitat, tant des del punt de vista paisatgístic, com lingüístic, i patrimonial, trets identitaris que són herència de l'històric Comtat de la Ribagorça. Graus per part aragonesa i Pont de Suert per part catalana, són les capitals de les comarques de la Ribagorza i l'Alta Ribagorça, respectivament.
Mapa de la Ribagorça. Google Maps
El Comtat de la Ribagorça es va fundar al segle IX. Per entendre la seva fundació hauríem de retrocedir uns anys i situar-nos en el marc de les conquestes franques de Carlemany. El territori que ens ocupa fou conquerit sobre els anys 806-814, i cedit a l'important Comtat de Tolosa. Aquesta era una terra de frontera, en la qual hi hagueren continues lluites contra els musulmans que dominaven les terres del sud, motiu pel qual s'hi van construir importants estructures defensives i religioses per afiançar el cristianisme.
El Comtat de la Ribagorça resultà independent l'any 872, quan Ramon Llop aprofità la crisi que suposà l'assassinat del comte Bernat II de Tolosa i el posterior repartiment del Comtat entre Bernat Plantapilosa i Oliba II de Carcassona. Ramon Llop, senyor del casal de Bigorra i emparentat amb els comtes tolosans, s'apropià de les terres del Pallars i Ribagorça creant un comtat independent. A partir d'aquest moment, passà a anomenar-se Ramon I de Pallars-Ribagorça. A la mort de Ramon I, el comtat es dividí entre els seus fills: Isarn i Llop es quedaren amb el Pallars, mentre que Bernat i Miró es feren amb la Ribagorça.
La Ribagorça és un territori que amaga tresors magnífics per als amants del Romànic, art que està lligat a l'alta edat mitjana, moment en el que es creà el Comtat ribagorçà. És conegut per tothom el romànic de la Vall de Boí, declarat Patrimoni Mundial de la Humanitat per la Unesco l'any 2000, però podem trobar innumerables exemples no menys importants com els monestirs d'Obarra o Alaó, la Catedral de Roda de Isabena o el conjunt de Muntanyana, tot això enmig d'un paisatge espectacular per la seva naturalesa i per la tranquil·litat i sol·litud que s'hi respira.
Degut a aquesta riquesa patrimonial, en aquesta entrada us proposem dos itineraris pensats per a fer en una jornada cadascun d'ells. Tenint en compte que la part catalana de la Ribagorça, és de sobres coneguda, per la projecció que li suposa el fet de ser patrimoni de la humanitat, us animem a conèixer la part aragonesa d'aquesta comarca, molt més desconeguda però igualment interessant.
- Graus i la vall de l'Isàbena
- Benabarri i la vall del Noguera Ribagorçana
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada