Kms: 26,9
Punt de partida: Balaguer (Santuari del Sant Crist)
Com arribar-hi: Un cop som a Balaguer, seguim pel carrer del Pont o pel Pont de Sant Miquel, segons si hem vingut des de la C12, o bé des de la C13 o C53. Tot seguit trobarem la carretera de Tremp i d'Àger. Passada una petita rotonda, i seguint direcció Tremp, en pocs metres trobem un desviament a mà esquerra senyalitzat com a Pla d'Almatà i Santuari del Sant Crist. Trobem una cruïlla, en la qual agafarem el trencall a l'esquerra i arribarem al pàrquing del santuari.
Itinerari molt variat que combina una ruta urbana per la ciutat de Balaguer, la qual compta amb una gran riquesa patrimonial i testimoni de molts episòdis històrics del nostre país. També visitarem, els pobles de Camarasa, Sant Llorenç de Montgai, el seu embassament, i el jaciment neardental de la Roca dels Bous.
Itinerari molt variat que combina una ruta urbana per la ciutat de Balaguer, la qual compta amb una gran riquesa patrimonial i testimoni de molts episòdis històrics del nostre país. També visitarem, els pobles de Camarasa, Sant Llorenç de Montgai, el seu embassament, i el jaciment neardental de la Roca dels Bous.
Tot i que els ibers i romans ja poblaren aquestes terres, l'origen de la ciutat de Balaguer es pot situar en els inicis del segle VIII. Tropes àrabs i berbers establiren un campament al Pla d'Almatà, el qual posteriorment es convertí en una prospera medina. L'any 1105 Balaguer fou conquerida pel comte Ermengol VI i s'incorporà al Comtat d'Urgell. La ciutat fou repoblada amb gent vinguda de les valls veïnes d'Àger i Meià, i dels territoris més llunyans de Gascunya i el Llenguadoc.
L'any 1412, després de la mort de Martí l'Humà, qui no va tenir descendència, el comte Jaume II d'Urgell es revoltà contra la decisió dels compromissaris reunits a Casp de cedir la Corona a Ferran d'Antequera de la casa castellana dels Trastàmara. Aquesta revolta provocà la dissolució del comtat d'Urgell i l'empresonament de Jaume II.
Balaguer ha tingut, degut a la seva situació estratègica de pas entre la plana i el Pirineu, un paper important des de la guerra dels Segadors fins ala Guerra Civil de 1936.
Imatge del Sant Crist de Balaguer
L'itinerari que us proposem per conèixer Balaguer inclou els següents espais i monuments:
- Santuari del Sant Crist. (D'abril a octubre: dissabtes de 8 a 20, diumenges de 8.30 a 20, altres dies de 8 a 19; De novembre a març: dissabtes de 8 a 19, diumenges de 8.30 a 19, altres dies de 8 a 18)
- Castell Formós. (No visitable)
- Plaça Mercadal. (Espai públic)
- Muralla medieval. (HH: Caps de setmana i festius d'11 a 14; HE: Tots els dies d'11 a 20; Dilluns tancat)
- Basílica de Santa Maria. (HH: Caps de setmana i festius d'11 a 14; HE: Laborables d'11 a 14 i de 18 a 20. Caps de setmana i festius d'11 a 14; Horaris de Missa: Tots els diumenges a les 10:30)
- Claustre de Sant Domènec. (HH: Caps de setmana i festius d'11 a 14; HE: Tots els dies d'11 a 20; Dilluns tancat)
- Xalet Montiu. (Actualment, és la seu de l'Institut Municipal de Progrés i Cultura i el seu horari d'atenció al públic és de dilluns a divendres de 8 a 15)
- Museu de la Noguera. (De dimarts a dissabte d'11 a 14 i de 18 a 20; Tancat: dilluns i dissabtes a la tarda del mes d'agost.
Horari d'hivern (HH): del 16 de setembre al 30 de juny
Horari d'estiu (HE): de l'1 de juliol al 15 de setembre
Us proposem arribar al punt inicial de l'itinerari amb vehicle, tot i que si ho desitgeu podeu atansar-vos'hi caminant per les escales, anomenades del via crucis o del mont calvari, que es troben a l'inici de la carretera de Tremp vora el Pont de Sant Miquel. Un cop a dalt del turó davant del santuari, s'obre davant nostre una gran balconada des de la qual gaudireu d'una vista panoràmica excepcional sobre la ciutat i el seu entorn.
Veiem com en l'estreta franja entre el Segre i el turó en el qual ens trobem, s'ha desenvolupat la ciutat històrica de Balaguer, a redós de la basílica de Santa Maria. Si coneixem Lleida, veiem que es un cas molt similar on, entre el turó de la Seu Vella i el riu Segre, es va desenvolupar el centre històric de la capital. L'eixample de Balaguer, per contra, s'ha desenvolupat en el marge esquerre del riu. Des d'aquest punt també podem observar les primers elevacions del prepirineu, les quals veurem més de prop quan visitem Camarasa i Sant Llorenç de Montgai. Al sud i a l'est s'esten la gran plana d'Urgell.
Un cop hem pogut entendre la ciutat i el seu entorn, és el moment de conèixer el Santuari del Sant Crist. Ens trobem davant d'un temple de gran devoció no únicament per als balaguerins sinó també per gran part de la província de Lleida. En el seu interior s'hi poden veure els exvots que els feligresos ofereixen al Sant Crist. La imatge fou cremada durant la guerra civil, l'actual és una rèplica de l'original feta per l'escultor Joaquim Ros.
El Santuari era una antiga mesquita que posteriorment és convertí en església romànica. D'aquest temple se'n conserva la porta principal i la rosassa els quals donen a la zona del Pla d'Almatà. L'orientació de l'edifici es va canviar durant l'ampliació del temple al segle XVII, obrint la porta principal al sud i situant l'altar major al nord. La façana actual és de principis de segle XX.
El conjunt del santuari compta, a més a més del temple, amb la rectoria, una hostatgeria i un convent de monges clarisses.
A l'altre extrem de la zona d'aparcament trobem el Castell Formós, actualment tancat temporalment per excavacions. Estem davant d'un edifici amb una gran càrrega històrica, del qual molta gent en desconeix fins i tot la seva existència. De fortalesa musulmana passà a ser palau de la important nissaga dels Comtes d'Urgell, sent fins i tot lloc de naixement del que seria futur rei Pere III el Cerimoniós.
Les primeres notícies que tenim del castell són dels anys 897-898, quan Lub b. Ahmat al Qasi, després de derrotar ferint de mort a Guifré el Pilós, durant la ràtzia islàmica del 897 contra els territoris de la Gòtia. A partir d'aquest moment Lub b. Ahmat al Qasi, decideix aixecar una important fortalesa. Durant el segle XI, es reconverteix el seu interior en Palau. El nom de Suda, que adquireix en aquell moment, indica el doble caràcter defensiu i senyorial.
Amb la reconquesta cristiana del 1105, els Comtes d'Urgell ocupen el castell per fer-ne temporalment la seva residència oficial fins que el 1314 Alfons d'Aragó decideix fer-la permanent. Aquest fet significa una gran reforma constructiva, de la qual el castell hereva el nom de Formós.
El castell fou destruït durant el setge de Balaguer fruit de la revolta que Joan II, comte d'Urgell, dugué a terme contra la decisió presa durant el Compromís de Casp, de no llegar-li la corona al seu llinatge i fer-ho en favor de la casa castellana de Ferran d'Antequera.
A aquesta destrucció, se li ha de sumar la construcció durant el segle XX dels dipòsits d'aigua potable de Balaguer en el seu interior, la qual cosa va fer malbé gran part de les restes que encara conservava el castell.
Avui dia no és visitable el seu interior per les campanyes arqueològiques que s'hi duen a terme. Esperem que en un futur pròxim es prengui la decisió d'invertir en la seva restauració i musealització, atès que és un monument decisiu per a Balaguer i un testimoni important de la història del nostre pais.
Una vegada visitats aquests dos monuments podem agafar el cotxe i baixar fins a la plaça Mercadal, per seguir l'itinerari des d'aquest punt. Menys el dissabte al matí (dia de mercat setmanal), podreu aparcar qualsevol dia de la setmana sense cap problema. Ens trobem a la plaça Mercadal, la plaça porticada més gran de Catalunya. Compta amb una superfície de 7000 metres quadrats, 9875 metres, si hi sumem la superfície porticada. Aquest espai, de gran bellesa, fou el resultat de l'expulsió dels jueus de la ciutat durant el segle XIV. La plaça està situada en l'espai buit que separava la jueria de la resta de la ciutat.
A la plaça s'hi ubica l'Ajuntament, edifici del segle XIX, reformat durant els anys 60 del segle XX. A més a més, els dissabtes al matí s'hi celebra un important mercat que aplega gent de tota la comarca. La imatge actual de la plaça és fruit de la última reforma de l'any 1994.
Des d'un dels extrems de la plaça, i a través del carrer de la Botera, arribarem fins al Portal de Montsó. A mà esquerra del portal trobem un modern accés a la Muralla. Estem davant de la muralla medieval que té origen en l'època andalusina i que fou refeta durant el segle XIV. Podeu pujar-hi i visitar-la tot passejant-hi a dreta o esquerra gaudint de les magnífiques vistes sobre la ciutat i sobre la basílica de Santa Maria.
Si seguiu per sobre de la muralla en direcció a Santa Maria, sortireu directament als peus de la Basílica.
Ens trobem davant d'un esplèndid temple gòtic, que data del 1351, any en què es va començar a bastir. Compta amb un impressionant campanar octogonal i un gran absis. Consta d'una sola nau, la qual cosa el converteix en un dels temples d'una sola nau més grans de Catalunya. La falta de columnes i la seva amplitud, li proporciona una gran sensació d'espaiositat.
A continuació podeu tornar per sobre la muralla i desfer el camí de pujada o bé, baixar per les escales que hi ha a les portes de la basílica. Si optem per aquest camí sortirem al carrer Santa Maria, que prendrem a la dreta direcció al carrer de la Botera. Tant si desfem el camí com si prenem les escales, tornarem al Portal de Montsó i a la plaça Mercadal. Un cop aquí us proposem que passegeu i us deixeu portar per l'essència del carrer Major o bé pel seu carrer paral·lel, el carrer d'Avall. Ens trobem davant de carrers porticats amb una gran personalitat. A continuació arribarem al carrer del Pont, el qual discorre paral·lel al Segre. Seguirem fins a creuar el pont més antic de la ciutat, el pont de Sant Miquel, que ens durà fins als peus del convent i claustre de Sant Domènec.
Seguint l'avinguda de Pere III, baixant pel marge esquerre del riu, observarem la façana més típica de Balaguer. El passeig de la Banqueta amb la multitud de d'edificis que miren al Segre, amb el Santuari del Sant Crist, el castell Formós, Santa Maria i la muralla medieval com a teló de fons. Si ho desitgeu podeu passejar per la canalització del Segre, la qual compta amb una gran varietat d'arbres que us oferiran una ombra molt agradable, sobretot en els mesos d'estiu.
Arribant al Pont Nou, podreu observar a la canalització el monument als Raiers. A partir d'aquest punt, us proposem fer un tomb per l'eixample balaguerí.
Si no us animeu podeu seguir paral·lels al riu fins a la nova passarel·la peatonal que hi ha al costat de l'estació d'autobusos. Si decidiu seguir pel nostre itinerari un cop davant del pont Nou, us heu de desviar a l'esquerra pel passeig de l'Estació. Aquesta petita rambla, flanquejada per plataners, us oferirà ombra i multitud de terrasses en època de bon temps, en les quals podreu aprofitar per reprendre forces.
Seguirem fins a la plaça de la Sardana, on prendrem a la dreta el carrer Barcelona. Si continuéssim fins a l'extrem de la rambla faríem cap a l'estació de ferrocaril. Un cop al carrer Barcelona seguirem fins a trobar el carrer d'Almatà que prendrem direcció al riu, fins sortir davant de la passarel·la peatonal que hem comentat amb anterioritat.
Si creuem el Segre per la passarel·la, gaudirem de la majestuoisitat del xalet Montiu, d'estil modernista, que actualment acull l'Institut Municipal de Progrés i Cultura.
Agafarem el carrer que puja vora el xalet Montiu fins trobar el carrer del Miracle, que prendrem direcció la plaça Mercadal. A l'alçada de l'església de Sant Joan, hi ha un petit carreró a mà esquerra que ens durà fins al Museu de la Noguera, per si us ve de gust visitar-lo. El Museu fou fundat l'any 1983 i conserva una de les col·leccions andalusines més importants de Catalunya.
A continuació i pel mateix carrer del Miracle arribarem a la Plaça Mercadal, punt d'inici i fi del nostre itinerari per Balaguer.
Si se us ha obert la gana podeu dinar en qualsevol dels molts restaurants que trobareu a la ciutat, o bé, si ho preferiu podeu fer-ho a la nostra propera parada, Camarasa. Des de la plaça Mercadal i a través del Pont de Sant Miquel, carrer Urgell, i carrer Jacint Verdaguer, deixarem Balaguer per agafar la carretera que mena a Camarasa. Després de 12 km arribem al nostre destí.
Un cop a Camarasa seguirem per la C13, durant un parell de km direcció Tremp fins a arribar a l'Espai Origens, centre de recepció de visitant del jaciment neardental de la Roca dels Bous.
Abans, però, si ho desitgeu podeu fer un passeig pel poble i admirar el seu ric patrimoni. Hi podreu veure el Castell, amb les seves torres andalusines, l'antiga església de Sant Miquel (edifici romànic dels segles XII-XIII), l'actual temple de Sant Miquel d'estil barroc, el portal i les restes de l'antiga muralla, o les restes de l'antic pont medieval sobre el Segre. Aquest pont, havia estat en la seva època un dels més importants de la Catalunya Occidental, el qual va patir malauradament els estralls de la Guerra Civil del 1936. Tota aquesta zona va ser durament castigada al establir-s'hi el front del Segre durant la primavera del 1938, fins al desembre del mateix any, que l'exercit franquista llançaria l'ofensiva definitiva sobre Catalunya. A Balaguer s'hi va crear un dels quatre caps de pont que hi havia al llarg del front, la qual cosa provoca múltiples escaramusses just a la zona on ens trobem. Per als qui estiguin interessats en el tema, us aconsellem que visiteu els espais senyalitzats pel memorial democràtic, en la xarxa d'espais de la memòria.
Si ho desitgeu també podreu comprar les típiques coques de recapte de Lleida, a la pastisseria que trobareu vora la carretera.
Pels mes caminadors també us recomanem, per una altra ocasió, que us apropeu al Congost del Mu on hi podreu fer una agradable passejada en l'espai de l'aiguabarreig del Segre amb la Noguera Pallaresa, passejant per passarel·les penjades del Congost i travessant ponts penjants. Podeu veure l'itinerari en el següent enllaç: Congost del Mu. Tot i que oficialment l'itinerari comença des d'Alòs de Balaguer, podeu fer-ho a la inversa, des de la presa de Camarasa.
Tornant a la nostra ruta, i situats ja a l'Espai Origens, podreu visitar-hi la sala d'exposicions, una aula taller i una agrobotiga. És en aquest espai on ens facilitaran un IPAD (previ pagament de 5€ en concepte d'entrada), per fer la visita al jaciment de la Roca dels Bous.
El jaciment de la Roca dels Bous està situat a 3 km aproximadament, en direcció al poble de Sant Llorenç de Montgai. El desviament cap a Sant Llorenç el trobem uns metres abans d'arribar a Camarasa, a mà dreta. Un cop recollits els aparells interactius i pagada l'entrada anirem amb el nostre vehicle fins al pàrquing que hi ha al costat del jaciment. És en aquell punt on comença la visita virtual i que finalitzarà amb les explicacions del responsable de l'excavació. Es tracta d'un jaciment neardental, el qual s'està excavant per un grup d'arqueòlegs de la Universitat de Barcelona. Un cop finalitzada la visita seguirem la nostra ruta en direcció a Sant Llorenç de Montgai.
Sant Llorenç de Montgai és un petit poble situat a la vora de l'embassament que du el mateix nom. Estem situats a la zona on la plana deixa pas a les primeres estribacions del Prepirineu.
Aquest indret havia estat i continua essent, un lloc on la gent jove de Lleida i Balaguer, gràcies al tren de La Pobla, feia les seves primeres jornades d'excursionisme. Podeu fer un agradable passeig per la riba de l'embassament fins a la presa que trobareu 1 km més enllà.
Per acabar la ruta us proposem una extensió opcional, que és pujar amb el nostre vehicle fins a l'ermita de la Mare de Déu del Castell. Són 2 km i escaig de forta pujada, per una pista de terra que surt des de l'estació de FGC de Sant Llorenç.
Si el duem un tot terreny millor que millor, però és apte per a tot tipus de vehicles. Per a la gent que no estigui habituada a ports de muntanya o pateixi de vertigen no la recomanem ja que és una pista bastant aèria.
Tot i això, la pista no entranya cap dificultat i les vistes que gaudirem des de dalt s'ho valen. Un cop a dalt podrem gaudir del petit temple romànic de la Mare de Déu del Castell, i d'unes vistes espectaculars sobre tota la plana, per una banda, i del prepirineu i la serra de Montroig per l'altra.
Des de Sant Llorenç de Montgai prendrem la carretera direcció Gerb, i en pocs km arribarem un altre cop al punt d'inici, Balaguer.
Fins aquí arriba l'itinerari que us proposem. Un itinerari que combina història, patrimoni i natura, en un radi de 15 kilòmetres. Per a la gent que no conegui la zona creiem que es quedarà ben sorpresa tant per la riquesa de la capital de la Noguera, com per la varietat paisatgística de la zona de Camarasa i Sant Llorenç de Montgai. Balaguer és una ciutat no gaire difosa en els mitjans i que des del nostre punt de vista, és una de les capitals de comarca més importants de Catalunya, tant pel que fa a la seva història i patrimoni com per a la capitalitat que exerceix sobre tota la Noguera i les comarques veïnes. Per als qui ja coneguin la zona, els animem a redescobrir-la, incloent-hi indrets més desconeguts com el jaciment de la Roca dels Bous o l'ermita de la Mare de Déu del Castell.
Eixample de Balaguer des del Sant Crist
Un cop hem pogut entendre la ciutat i el seu entorn, és el moment de conèixer el Santuari del Sant Crist. Ens trobem davant d'un temple de gran devoció no únicament per als balaguerins sinó també per gran part de la província de Lleida. En el seu interior s'hi poden veure els exvots que els feligresos ofereixen al Sant Crist. La imatge fou cremada durant la guerra civil, l'actual és una rèplica de l'original feta per l'escultor Joaquim Ros.
El Santuari era una antiga mesquita que posteriorment és convertí en església romànica. D'aquest temple se'n conserva la porta principal i la rosassa els quals donen a la zona del Pla d'Almatà. L'orientació de l'edifici es va canviar durant l'ampliació del temple al segle XVII, obrint la porta principal al sud i situant l'altar major al nord. La façana actual és de principis de segle XX.
El conjunt del santuari compta, a més a més del temple, amb la rectoria, una hostatgeria i un convent de monges clarisses.
A l'altre extrem de la zona d'aparcament trobem el Castell Formós, actualment tancat temporalment per excavacions. Estem davant d'un edifici amb una gran càrrega històrica, del qual molta gent en desconeix fins i tot la seva existència. De fortalesa musulmana passà a ser palau de la important nissaga dels Comtes d'Urgell, sent fins i tot lloc de naixement del que seria futur rei Pere III el Cerimoniós.
Castell Formós
Castell Formós
Amb la reconquesta cristiana del 1105, els Comtes d'Urgell ocupen el castell per fer-ne temporalment la seva residència oficial fins que el 1314 Alfons d'Aragó decideix fer-la permanent. Aquest fet significa una gran reforma constructiva, de la qual el castell hereva el nom de Formós.
El castell fou destruït durant el setge de Balaguer fruit de la revolta que Joan II, comte d'Urgell, dugué a terme contra la decisió presa durant el Compromís de Casp, de no llegar-li la corona al seu llinatge i fer-ho en favor de la casa castellana de Ferran d'Antequera.
A aquesta destrucció, se li ha de sumar la construcció durant el segle XX dels dipòsits d'aigua potable de Balaguer en el seu interior, la qual cosa va fer malbé gran part de les restes que encara conservava el castell.
Castell Formós
Una vegada visitats aquests dos monuments podem agafar el cotxe i baixar fins a la plaça Mercadal, per seguir l'itinerari des d'aquest punt. Menys el dissabte al matí (dia de mercat setmanal), podreu aparcar qualsevol dia de la setmana sense cap problema. Ens trobem a la plaça Mercadal, la plaça porticada més gran de Catalunya. Compta amb una superfície de 7000 metres quadrats, 9875 metres, si hi sumem la superfície porticada. Aquest espai, de gran bellesa, fou el resultat de l'expulsió dels jueus de la ciutat durant el segle XIV. La plaça està situada en l'espai buit que separava la jueria de la resta de la ciutat.
Plaça Mercadal
A la plaça s'hi ubica l'Ajuntament, edifici del segle XIX, reformat durant els anys 60 del segle XX. A més a més, els dissabtes al matí s'hi celebra un important mercat que aplega gent de tota la comarca. La imatge actual de la plaça és fruit de la última reforma de l'any 1994.
Des d'un dels extrems de la plaça, i a través del carrer de la Botera, arribarem fins al Portal de Montsó. A mà esquerra del portal trobem un modern accés a la Muralla. Estem davant de la muralla medieval que té origen en l'època andalusina i que fou refeta durant el segle XIV. Podeu pujar-hi i visitar-la tot passejant-hi a dreta o esquerra gaudint de les magnífiques vistes sobre la ciutat i sobre la basílica de Santa Maria.
Muralla de Balaguer
Si seguiu per sobre de la muralla en direcció a Santa Maria, sortireu directament als peus de la Basílica.
Basílica de Santa Maria
Ens trobem davant d'un esplèndid temple gòtic, que data del 1351, any en què es va començar a bastir. Compta amb un impressionant campanar octogonal i un gran absis. Consta d'una sola nau, la qual cosa el converteix en un dels temples d'una sola nau més grans de Catalunya. La falta de columnes i la seva amplitud, li proporciona una gran sensació d'espaiositat.
A continuació podeu tornar per sobre la muralla i desfer el camí de pujada o bé, baixar per les escales que hi ha a les portes de la basílica. Si optem per aquest camí sortirem al carrer Santa Maria, que prendrem a la dreta direcció al carrer de la Botera. Tant si desfem el camí com si prenem les escales, tornarem al Portal de Montsó i a la plaça Mercadal. Un cop aquí us proposem que passegeu i us deixeu portar per l'essència del carrer Major o bé pel seu carrer paral·lel, el carrer d'Avall. Ens trobem davant de carrers porticats amb una gran personalitat. A continuació arribarem al carrer del Pont, el qual discorre paral·lel al Segre. Seguirem fins a creuar el pont més antic de la ciutat, el pont de Sant Miquel, que ens durà fins als peus del convent i claustre de Sant Domènec.
Sant Domènec
Sant Domènec
Sant Domènec fou erigit durant el segle XIV per voluntat del comte Ermengol X d'Urgell. Les diferents guerres que ha patit Balaguer provocaren grans desperfectes en el convent. En les antigues dependències hi trobem actualment una residència geriàtrica i un edifici destinat a usos culturals. L'església no és visitable. Sí podrem passejar pel claustre, un gran exemple del gòtic català. Fou construït durant el segle XV i consta de quatre galeries amb esveltes columnes.
Claustre de Sant Domènec
Claustre de Sant Domènec
Façana de Balaguer
Façana de Balaguer
Arribant al Pont Nou, podreu observar a la canalització el monument als Raiers. A partir d'aquest punt, us proposem fer un tomb per l'eixample balaguerí.
Itinerari per l'eixample de Balaguer
Passeig de l'Estació
Seguirem fins a la plaça de la Sardana, on prendrem a la dreta el carrer Barcelona. Si continuéssim fins a l'extrem de la rambla faríem cap a l'estació de ferrocaril. Un cop al carrer Barcelona seguirem fins a trobar el carrer d'Almatà que prendrem direcció al riu, fins sortir davant de la passarel·la peatonal que hem comentat amb anterioritat.
Si creuem el Segre per la passarel·la, gaudirem de la majestuoisitat del xalet Montiu, d'estil modernista, que actualment acull l'Institut Municipal de Progrés i Cultura.
Xalet Montiu
Agafarem el carrer que puja vora el xalet Montiu fins trobar el carrer del Miracle, que prendrem direcció la plaça Mercadal. A l'alçada de l'església de Sant Joan, hi ha un petit carreró a mà esquerra que ens durà fins al Museu de la Noguera, per si us ve de gust visitar-lo. El Museu fou fundat l'any 1983 i conserva una de les col·leccions andalusines més importants de Catalunya.
Museu de la Noguera
A continuació i pel mateix carrer del Miracle arribarem a la Plaça Mercadal, punt d'inici i fi del nostre itinerari per Balaguer.
Si se us ha obert la gana podeu dinar en qualsevol dels molts restaurants que trobareu a la ciutat, o bé, si ho preferiu podeu fer-ho a la nostra propera parada, Camarasa. Des de la plaça Mercadal i a través del Pont de Sant Miquel, carrer Urgell, i carrer Jacint Verdaguer, deixarem Balaguer per agafar la carretera que mena a Camarasa. Després de 12 km arribem al nostre destí.
Un cop a Camarasa seguirem per la C13, durant un parell de km direcció Tremp fins a arribar a l'Espai Origens, centre de recepció de visitant del jaciment neardental de la Roca dels Bous.
Espai Origens
Abans, però, si ho desitgeu podeu fer un passeig pel poble i admirar el seu ric patrimoni. Hi podreu veure el Castell, amb les seves torres andalusines, l'antiga església de Sant Miquel (edifici romànic dels segles XII-XIII), l'actual temple de Sant Miquel d'estil barroc, el portal i les restes de l'antiga muralla, o les restes de l'antic pont medieval sobre el Segre. Aquest pont, havia estat en la seva època un dels més importants de la Catalunya Occidental, el qual va patir malauradament els estralls de la Guerra Civil del 1936. Tota aquesta zona va ser durament castigada al establir-s'hi el front del Segre durant la primavera del 1938, fins al desembre del mateix any, que l'exercit franquista llançaria l'ofensiva definitiva sobre Catalunya. A Balaguer s'hi va crear un dels quatre caps de pont que hi havia al llarg del front, la qual cosa provoca múltiples escaramusses just a la zona on ens trobem. Per als qui estiguin interessats en el tema, us aconsellem que visiteu els espais senyalitzats pel memorial democràtic, en la xarxa d'espais de la memòria.
Si ho desitgeu també podreu comprar les típiques coques de recapte de Lleida, a la pastisseria que trobareu vora la carretera.
Pels mes caminadors també us recomanem, per una altra ocasió, que us apropeu al Congost del Mu on hi podreu fer una agradable passejada en l'espai de l'aiguabarreig del Segre amb la Noguera Pallaresa, passejant per passarel·les penjades del Congost i travessant ponts penjants. Podeu veure l'itinerari en el següent enllaç: Congost del Mu. Tot i que oficialment l'itinerari comença des d'Alòs de Balaguer, podeu fer-ho a la inversa, des de la presa de Camarasa.
Tornant a la nostra ruta, i situats ja a l'Espai Origens, podreu visitar-hi la sala d'exposicions, una aula taller i una agrobotiga. És en aquest espai on ens facilitaran un IPAD (previ pagament de 5€ en concepte d'entrada), per fer la visita al jaciment de la Roca dels Bous.
La Roca dels Bous
La Roca dels Bous
El jaciment de la Roca dels Bous està situat a 3 km aproximadament, en direcció al poble de Sant Llorenç de Montgai. El desviament cap a Sant Llorenç el trobem uns metres abans d'arribar a Camarasa, a mà dreta. Un cop recollits els aparells interactius i pagada l'entrada anirem amb el nostre vehicle fins al pàrquing que hi ha al costat del jaciment. És en aquell punt on comença la visita virtual i que finalitzarà amb les explicacions del responsable de l'excavació. Es tracta d'un jaciment neardental, el qual s'està excavant per un grup d'arqueòlegs de la Universitat de Barcelona. Un cop finalitzada la visita seguirem la nostra ruta en direcció a Sant Llorenç de Montgai.
Sant Llorenç de Montgai és un petit poble situat a la vora de l'embassament que du el mateix nom. Estem situats a la zona on la plana deixa pas a les primeres estribacions del Prepirineu.
Sant Llorenç de Montgai
Aquest indret havia estat i continua essent, un lloc on la gent jove de Lleida i Balaguer, gràcies al tren de La Pobla, feia les seves primeres jornades d'excursionisme. Podeu fer un agradable passeig per la riba de l'embassament fins a la presa que trobareu 1 km més enllà.
Embassament de Sant Llorenç de Montgai
Per acabar la ruta us proposem una extensió opcional, que és pujar amb el nostre vehicle fins a l'ermita de la Mare de Déu del Castell. Són 2 km i escaig de forta pujada, per una pista de terra que surt des de l'estació de FGC de Sant Llorenç.
Ermita del Castell
Ermita del Castell
Pista d'ascens a la ermita
Tot i això, la pista no entranya cap dificultat i les vistes que gaudirem des de dalt s'ho valen. Un cop a dalt podrem gaudir del petit temple romànic de la Mare de Déu del Castell, i d'unes vistes espectaculars sobre tota la plana, per una banda, i del prepirineu i la serra de Montroig per l'altra.
Vistes des de l'ermita
Vistes des de l'ermita
Fins aquí arriba l'itinerari que us proposem. Un itinerari que combina història, patrimoni i natura, en un radi de 15 kilòmetres. Per a la gent que no conegui la zona creiem que es quedarà ben sorpresa tant per la riquesa de la capital de la Noguera, com per la varietat paisatgística de la zona de Camarasa i Sant Llorenç de Montgai. Balaguer és una ciutat no gaire difosa en els mitjans i que des del nostre punt de vista, és una de les capitals de comarca més importants de Catalunya, tant pel que fa a la seva història i patrimoni com per a la capitalitat que exerceix sobre tota la Noguera i les comarques veïnes. Per als qui ja coneguin la zona, els animem a redescobrir-la, incloent-hi indrets més desconeguts com el jaciment de la Roca dels Bous o l'ermita de la Mare de Déu del Castell.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada