divendres, 18 d’octubre del 2013

Graus i la vall de l'Isàbena

Itinerari: Graus - Capella - Roda de Isàbena - Serraduy - Monestir d'Obarra
Kms: 43
Punt de partida: Graus

Com arribar-hi: Des de Lleida es pot optar per arribar-hi via A-22 direcció Osca, o bé, per la N-230 direcció Vielha. Si ens decidim per l'autovia d’Osca, un cop a Barbastre heu de prendre la N-123 direcció Graus. Si en canvi pugeu per la N-230, a Benavarri, heu de prendre la mateixa N-123 direcció Graus.


En aquest itinerari partirem de l’important nucli de Graus, en què gaudirem de la seva gran animació i del seu riquíssim patrimoni arquitectònic, per a resseguir posteriorment la vall del riu Isàbena, la qual compta amb una gran quantitat de monuments romànics imprescindibles per als amants de l’art i la història.

Itinerari. Font: Google Maps

La història del poblament de Graus, així com a la resta de la Ribagorça, es remunta al paleolític, tal i com demostren les restes trobades a la zona. Serà, però, a partir de la reconquesta als musulmans, l’any 1083, que Graus començarà a agafar certa importància que es materialitzarà en els propers segles XVI i XVII, durant els quals es van realitzar importants construccions que demostren aquesta prosperitat.


Detall de Graus

La capital ribagorçana compta amb més de 2000 habitants (nucli més poblat de la comarca), i és un important centre de serveis que aplega gent de tota la comarca, així com visitants de Graus com gent que puja cap al Pirineu i fa parada a la capital de la Ribagorça. Si decidiu fer aquest itinerari en dissabte, podreu copsar l’animació que us comentem.


Vista de Graus des del mirador del Sagrat Cor

A continuació us proposem un itinerari per Graus resseguint els monuments més importants de la població:

  • Pont de la Magdalena, de la Creu o de Abajo
  • Portal de Chinchin
  • Palau dels Mur
  • Plaça Major
  • Basílica de la Penya
  • Església de Sant Miquel
  • Antiga Església de la Companyia (Actual Espai Pirineus)

Situat a l’entrada de Graus, es troba el pont d’estil medieval que creua el riu Éssera. Podeu deixar el vehicle just on comença la zona d’aparcament i iniciar des d’aquí l’itinerari. Ens trobem davant un senzill però bell exemple de pont d’estil medieval. El pont actual és del segle XVI, tot i que es va construir amb les pautes constructives dels ponts medievals, i va substituir l’original del segle XII. El pont està format per tres ullals de mig punt, i servia per salvar el curs del riu Éssera en el camí que duia a Benavarri.


Pont de la Magdalena

Si creuem el C/Joaquin Costa a l'alçada del pont medieval,i reculem uns metres enfilarem un carrer que ens durà cap al centre de Graus. Entrarem a la població per un dels portals històrics amb què comptava Graus, el Portal de Chinchin que encara resta en peus junt amb el de Linés i el del Barón. El de Chinchin era la porta d’entrada més oriental de totes elles.


Portal de Chinchin

Portal de Chinchin

Un cop el travessem, seguirem pel carrer de San Vicente Ferrer, el qual s’endinsa al Barrichós (barri de avall). 


Detall del Barrichós

Durant els segles més prospers de la població (XV i XVI), en aquest barri s’hi construïren importants cases senyorials com la Casa Fanton, Casa Oncins, Casa Torquemada o la Posada de Juan Tallada. Al final del carrer ens aturarem per contemplar el Palau dels Mur. Els Mur foren una important família noble, els quals edificaren al segle XVI un palau gòtic tardà amb aspectes renaixentistes. El palau compta amb dues plantes, la primera, destinada a la família noble, amb uns grans finestrals, mentre que la segona, destinada al servei, es d’aparença més senzilla. A la seva façana hi llueix l’escut de la família.

Palau dels Mur

Prenem el carrer Major i ens dirigim a l'espectacular Plaça Major, d’estil renaixentista. Es tracta d’una plaça porticada rodejada per edificis de bellíssimes façanes. 


Plaça Major

Entre aquests edificis trobem l’Ajuntament, del segle XVI amb porxos de mig punt d’estil renaixentista aragonès i que llueix l’escut del poble a la seva façana. Flanquejant l’ajuntament hi ha la Casa del Barón i la Casa de Heredia, amb les seves façanes amb pintures al·legòriques i coloristes. A més a més, podem observar la bellesa de la Casa Bardají, d’estil neoclàssic o la Casa Capucho i la Casa de la Cultura.


Detall de la Plaça Major

Detall de la Plaça Major


Detall de la Plaça Major

Prendrem el carrer de l'Hospital, al nord de la plaça, i el resseguirem fins a la pujada que dóna accés a la Basílica de la Peña. En aquesta pujada podem observar els sarcòfags de la família Mur. El conjunt de la Basílica de la Peña està format per un claustre amb una galeria amb finestrals orientats al poble, una galeria que va servir com hospital de peregrins i la basílica del segle XVI.


Basílica de la Peña

Basílica de la Peña

Interior de la Basílica de la Peña

De l’edifici original només resta en peus la portada i dues bòvedes de creueria, mentre que la resta són reconstruccions posteriors. Pels més caminadors us aconsellem que prengueu el camí que surt de la Basílica cap al monument del Sagrat Cor. En 10 minuts arribarem a aquest fantàstic mirador del poble com del seu entorn. Les vistes són gratificants i justifiquen l’esforç.


Mirador del Sagrat Cor

Panoràmica des del mirador del Sagrat Cor

Reprenem l’itinerari baixant altre cop pel carrer de l’Hospital, i aquest cop en comptes de girar cap a la plaça Major, enfilem recte fins a sortir a la Calle Barranco. Sortirem quasi davant de l’església parroquial de Sant Miquel. L’església de Sant Miquel és d’origen romànic, tot i que ha sofert diverses modificacions al llarg dels segles, que li han conferit l’aspecte actual.


Església Parroquial de Sant Miquel

Tornem a baixar pel carrer principal i prenem el carrer Baltassar Gracian fins a sortir a la plaça de la Companyia. Davant nostre s’aixeca l’imponent edifici que actualment alberga l’Espacio Pirineos, un centre de divulgació sobre el Pirineu. Si ho desitgeu podeu visitar-lo. Trobareu els horaris a la pàgina web del centre: www.espaciopirineos.com. L’edifici és el que queda del col·legi i església de la Companyia de Jesús (els jesuïtes), instal·lats a Graus el 1651. L'església es consagrà el 1722 i s’acabà el 1726, i s’inspira en l’església de il Gesú de Roma. L’església de la Companyia és un temple de creu llatina, tot i que l’amplada de les capelles laterals li confereixen aspecte de temple rectangular, i està coronat per un cimbori octogonal. L’església i el col·legi han tingut alts i baixos des de la seva fundació fins que als anys 70 del segle passat s’abandonà al culte l’església, i el col·legi es va desmuntar pedra a pedra per a la construcció del santuari de l’Opus Dei de Torreciudad.


Antiga església jesuita, actual Espacio Pirineos

Per acabar la visita a Graus us proposem un agradable passeig per l’animat carrer Barranco on podeu descansar en qualsevol de les terrasses de les cafeteries que hi ha al llarg de l’artèria principal del poble. 


Detall de la Calle Barranco

Si seguim fins a l’inici del carrer veureu a mà esquerra el monument al grausí Joaquin Costa, polític regeneracionista de principis de segle XX, impulsor entre d’altres del canal d’Aragó i Catalunya. Per tornar fins al cotxe podeu fer-ho pel passeig que bordeja el riu Èssera i que parteix de la petita plaça que hi ha a la vora del pont que creua el riu.


Monument a Joaquín Costa

Passeig vora l'Essera

Sortirem de Graus travessant el pont sobre el riu en direcció a Vielha, enfilant d’aquesta manera la vall del riu Isàbena. 

En 6 km arribem al poble de Capella. Als peus de la carretera veiem ja l’espectacular pont medieval. Podem deixar el cotxe a la zona habilitada.
Estem davant d’un dels millors ponts romànics que podem veure a la zona, datat als voltants del segle XIII. Amb una longitud propera als 100 metres i tan sols una amplada de 2,75 metres, és sens dubte, el millor exemple de pont medieval de totes les comarques pirinenques i prepirinenques centrals. Està format per set arcs, éssent molt petits els dels extrems fins als tres centrals que tenen una gran dimensió, conferint-li una marcadíssima morfologia de llom d’ase (perfil amb dos vessants, amb arcs que van augmentant de dimensió fins a la meitat).  Els pilars tenen els tallamars que serveixen com a contraforts i per frenar la força de l’aigua. La prolongació d’aquests tallamars projecten a la calçada uns apartadors que facilitarien el pas de persones i animals.   

Pont medieval de Capella

Pont medieval de Capella

Pont medieval de Capella

Reprenem la nostra ruta en direcció nord, fins arribar a l'ermita de Nuestra Senyora del Llano, situada uns metres més endavant de l’encreuament de Laguarres, a mà esquerra de la carretera.


Ermita de Nuestra Señora del Llano

Tot i que l'interior d'aquesta església no és visitable, podem aturar-nos per contemplar aquesta bella ermita romànica del segle XII. Consta d'una sola nau, amb una volta de canó i un important absis. Les capelles laterals són afegitons del segle XVI, mentre que el campanar d'espadanya s'hi va afegir durant el segle XVIII.


Ermita de Nuestra Señora del Llano


Seguim el nostre camí en direcció a Roda de Isabena. Amb pocs minuts arribarem a la cruïlla que ens durà fins a Roda. Des de la llunyania ja podem observar el poble, situat sobre un turó, atalaia perfecta de vigilància sobre les terres del sud. Roda de Isabena és la població més petita de la península que compta amb una seu catedralícia. Els comtes ribagorçans, a mitjans del segle IX,i degut a l'enfortiment polític del seu comtat, aconseguiren una seu episcopal pròpia, establint-la a Roda de Isabena, la seva capital. L'any 856, el Bisbe Odisend, consagrà el primer temple catedralici. 50 anys més tard, i degut a la ràtzia del fill d'Almanzor, Roda i la seva catedral van quedar arrasades. L'any 1010, recuperada pels cristians, s'inicià la segona catedral, que es consagrà l'any 1030, tot i que la seva construcció s'allargà uns anys més. El final de la diòcesis de Roda fou l'any 1049, en què Ramon Berenguer IV reconquerí Lleida als musulmans i la jurisdicció eclesiàstica de Roda va passar a la diòcesis de Lleida. Tot i això, fins al segle XIV Roda va conservar el títol de seu catedralícia i un capítol catedralici format per vuit membres sota la direcció d'un prior.

La Catedral de San Vicente és un magnífic temple romànic llombard aixecat durant els segles XI i XII en temps del bisbe de Ramon, més tard canonitzat i anomentat San Ramon de Roda. El temple ha patit diferents reformes al llarg de la història, fins a les importants obres que es dugueren a terme al segle XVIII, les quals li han conferit la imatge actual, amb la torre i el pòrtic de la façana principal. És un temple de planta basilical amb tres naus i els seus respectius abisis. 


Portada renaixentista de la Catedral de San Vicente

Torre de San Vicente

Catedral de San Vicente

Adossat a un dels absis, hi trobem la capella de San Agustin, la qual podria formar part del primitiu temple arrasat l'any 1006. Sota de l'altar major hi trobem una gran cripta oberta on hi ha el sarcòfag de San Ramon.  Podem observar també importants pintures murals en una altra petita cripta així com a la capella de San Agustin, atribuint-se aquestes últimes al Mestre de Taüll. La Catedral de Sant Vicente, va patir als anys 70 un robatori pel lladre d'art més important d'Europa del segle XX, Eric el Belga, el qual s'endugué peces importantíssimes, entre elles la cadira del bisbe Ramon de Roda, un dels mobles més antics de l'Europa Occidental.
Els horàris de visita de l'interior de la catedral són a les 11:15-12:30-13:30-16:30-17:30 i 18:30, previ pagament de 3€.

Adossat al temple trobem antigues dependències de la Seu catedralícia, així com un bellíssim claustre romànic. Datat al segle XII, és un claustre rectangular amb arcs de mig punt i els capitells decorats amb motius vegetals i algun que altre animal. 


Claustre de San Vicente

A les dovelles dels arcs hi trobem inscripcions recordatòries dels bisbes de Roda, a l'igual que en làpides esculpides amb el mateix fi, éssent la més antiga de l'any 1143. L'antic refectori  manté avui dia les seves funcions, ja que actualment hi ha un restaurant.

Dovella del claustre de San Vicente

Un cop visitada la Catedral, us podeu atansar al mirador que s'obre darrera del temple i des del que s'hi albiren les serres prepirinenques presidides per l'imponent massís del Turbó. Us podeu deixar seduir per la història que es respira entre els carrerons medievals de Roda fent-hi un agradable passeig.

Roda d'Isàbena

Mirador 
Panoràmica des del mirador de Roda


Ens dirigim a l'última etapa del nostre itinerari, el Monestir de Santa Maria d'Obarra, però abans passareu pel poblet de Serraduy, un llogaret al qual s'hi accedeix per un petit pont medieval, amb modificacions posteriors amb tres arcs i recolzat sobre el rocam. Si decidiu fer-hi una parada, podeu descansar sota la balma en la qual hi ha una font de la que mana una aigua boníssima i ben fresca. 


Pont i ermita de Serraduy

Balma de Serraduy


Ara sí, arribem a l'àrea d'estacionament del monestir d'Obarra. Per arribar-hi hem de caminar pel voral de la carretera fins arribar al camí que ens conduirà fins a l'esplanada del Monestir. Després de creuar un pont, amb aparença medieval però de construcció moderna, arribem a Santa Maria d'Obarra. El pont original se'l va endur, malauradament, una riuda l'any 1963.

Zona d'aparcament del monestir d'Obarra


Monestir d'Obarra

Les visites al monestir les organitza l'associació Mallalta de Graus. Podeu consultar a la seva plana web els horaris de visita que van canviant depenent de l'època de l'any: http://mallata.wordpress.com/monasterio-de-obarra/. El preu de la visita és de 3€ i us aconsellem que quadreu els horaris per poder fer-la ja que l'explicació de la guia és d'una gran qualitat.

"Forat entre roques", és el significat de la paraula Obarra en euskera (recordem que la toponímia de molts pobles del Pirineu tenen arrel euskera, la qual cosa ens demostra que en tota aquesta zona s'hi parlava la llengua basca) . Situat en un enclavament impressionant al fons de la vall de l’Isabena a la sortida del congost d’Obarra, hi trobem el Monestir. La seva situació respon a l'estratègia de dotar tota la zona fronterera amb els dominis musulmans, d’una línia de fortificació tant militar com religiosa.

Monestir d'Obarra

El monestir estava sota l’ordre dels monjos benedictins. Sembla ser que els seus orígens es podrien situar en època visigòtica. D’aquest moment són alguns elements que trobem al temple, com la pila baptismal, dos capitells de la portalada sud o quatre capitells que fan les funcions de mènsules decorant l’altar major. Les ràtzies del fill d’Almanzor, Abd-el Malik haurien estat les causants de la desaparició del temple original. Les estructures actuals daten del segles XI i XII i són un clar exemple del més pur romànic llombard, amb els arquets cecs que trobem als murs o els frisos amb formes geomètriques.


Monestir d'Obarra

Del monestir sol queda en peu el temple. L’edifici és de planta basilical, amb tres naus acabades amb els seus respectius absis i rematat amb una volta de canó. El campanar és va començar a construir però els murs sol van arribar a una altura de tres metres. Impacta l'austeritat i senzillesa del seu interior junt amb la perfecció constructiva i el sistema de proporcions utilitzat.


Nau del monestir d'Obarra

El restabliment del bisbat de Barbastre el 1571, suposà la desaparició del priorat i va començà una època fosca que acabarà amb el posterior abandonament del monestir i la demolició de part de les seves estructures. El 1931 fou declarat monument d’interès nacional, però no fou fins als anys 60 del segle passat que no es dugué a terme la reconstrucció de les parts esfondrades i la restauració completa del temple.

A la mateixa esplanada on trobem el monestir hi ha la petita ermita de San Pablo. Del segle XII, aixecada per donar servei als peregrins que anaven cap a Santiago i viatgers que no podien fer ús de les instal·lacions del monestir. Consta d’una sola nau amb volta de canó i uns absis semicircular.

Ermita de San Pablo

El conjunt també comptava amb un molí fariner a la riba del riu, que actualment està habilitat com a alberg.

En aquest punt finalitza la nostra primera ruta per la Ribagorça. A partir d'aquí podeu optar per desfer el camí fins a Graus, o si ho desitgeu, seguir en direcció a Bonansa, on gaudireu del pas del prepirineu als primers paisatges pirinencs un cop coroneu el port del mateix nom. Uns quilometres més enllà de Bonansa fareu cap a l'encreuament amb la N-230 vora el Pont de Suert, on podreu optar per retornar cap a casa o, depenent de l'horari  enllaçar amb la ruta de la Vall de Boí (tot i que si es fan les visites completes, fer les dues en un dia és complicat).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada